Utilitzem 'cookies' pròpies i de tercers per a oferir-li una millor experiència i servei. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Acceptar Més informació

Com arribar?

Av. Hospital 19,
08470 Sant Celoni
Veure en el mapa

938 670 317

4 de setembre del 2015

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte s'estén per la Regió Sanitària Barcelona

•    És una de les millors formes de prevenció d’aquest tipus de càncer, freqüent a partir dels 50   anys i que, si es detecta a temps, és més fàcil de tractar i de curar
•    Participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%

A partir d’aquest mes de setembre el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s’estendrà a diferents territoris de la Regió Sanitària Barcelona (RSB), com ara el Barcelonès Nord i Maresme, el Barcelonès Sud o l’Àrea Integral de Salut Barcelona Dreta de la ciutat de Barcelona; fins al final d’any s’anirà desplegant a la resta del territori de la regió, que abasta els municipis de les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, el Garraf, l’Alt Penedès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. El programa està adreçat a una població diana d’homes i dones de 50 a 69 anys, període d’edat de més risc i en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa. A partir d’aquest setembre, i al llarg de dos anys, aquestes persones aniran rebent una carta on se’ls explicarà el funcionament de la prova.
 
Aquest Programa té per objectiu la detecció precoç d’aquest tipus de càncer, que a partir dels 50 anys és el més freqüent en la població catalana si es considera conjuntament homes i dones. Es tracta d’una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut que té com a objectiu potenciar els aspectes preventius i està adreçat a la població que té més possibilitats de patir aquest tipus de tumors, ja que el càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya i s’ha demostrat que participar en els programes de detecció precoç redueix la mortalitat en un 17%.
 
És un càncer que sovint no presenta símptomes, però que si es detecta a temps, abans que doni molèsties, és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar. La prova de cribratge consisteix a fer un test de detecció de sang oculta en la femta per trobar-hi quantitats tan petites de sang que no es poden veure a simple vista. Aquesta prova es fa a casa i un cop retornada, s’analitza al laboratori.Un cop feta la prova, si el resultat es troba dins la normalitat és molt poc probable que la persona tingui càncer colorectal; si en la prova es troben indicis de sang, es proposa que la persona es faci una colonoscòpia, una exploració de l’interior del budell.
 
Com funciona el Programa
A partir de setembre es començaran a enviar les cartes als homes i les dones entre 50 i 69 anys on s’iniciï el Programa convidant-los a participar-hi. Allà es detalla la llista de farmàcies adherides on pot acudir la ciutadania, on la persona interessada haurà de lliurar la carta rebuda, que conté imprès un codi d'identificació personal. A la farmàcia li faran unes preguntes sobre els seus antecedents personals i familiars, i li donaran un kit per dipositar una mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a l’establiment. El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta.
 
Si són negatius els resultats de les anàlisis, els participants rebran una carta on se'ls informarà d'aquest resultat i se’ls tornarà a convidar al cap de dos anys. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre respectiu, on se'ls informarà del resultat i del procés a seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d’una colonoscòpia diagnòstica. Segons els resultats d'aquest estudi, s'indicarà al pacient què cal fer: participar de nou en el programa al cap de dos anys si el risc és baix, pot ser necessària una segona exploració al cap d'un temps (1 o 3 anys) o pot ser derivat a un centre de diagnòstic i tractament en el cas que es confirmi la presència de càncer.

Més informació

Tornar